Filme Son Dokunuş: Kurgu
Kurgu nedir? Sorusuyla başlayan macera sinemanın, dizinin, belgesellerin kısacası görsel medya dünyasının en önemli bölümüdür. Kurgu, görüntü ve seslerin belli bir kurala bağlı olarak sıralanması anlamına gelir. Ve kurgu işlemi çekimler bittikten sonra değil aksine çekimlere başlamadan önce yapılır.
“Film masada çekilir.” Sözü sektörün ünlü tanımlarından biridir. Ve bir anlamda kurgu işleminin de özünü oluşturur. Planlara, açılara, karakterlere ve mekanlara çekime başlamadan önce karar verilir, kurgu işlemi bu şekilde tamamlanmış olur. Çekimler tamamlandıktan sonra ise kurgu işlemine başlanır.
Kurgu işleminin 3 temel adımı;
- Bir çekimden diğerine ne zaman ve nasıl geçilir?
- Çekimlerin sırası ve süresi ne olmalıdır?
- Olumlu görüntüsel süreklilik nasıl elde edilir?
Kurgu Nasıl Yapılır?
Çekimler tamamlandıktan sonra film kurgu işlemiyle devam eder. Burada asıl sorumlu olan kişiler yönetmen ve kurgucudur. Yönetmen hayalindeki filmi gerçeğe dönüştürürken, kurgucu teknik bilgisiyle projeye son noktayı koyar. Hatta yönetmenin kafasında oluşturduğu resmi gerçekleştirir.
Kurgu sırasında sorulması gerekenler;
- Ön planda olması gereken sahneler hangisi?
- Müzik ve efektlerin kullanılması gereken yerler neresidir?
- Çekimlerin sırası nasıl olmalıdır?
- Yapılan kurgu, filmin kolay anlaşılmasını sağlıyor mu?
- Yapılan kurgu ile izleyici filmde verilmesi gereken duyguları hissedebiliyor mu?
Kurgu Aşamaları
PLAN
Plan en basit tarifiyle kameranın kayda başlaması ve kayıttan çıkışı arasında kaydettiği bölüm anlamına gelir. Planlar kameranın açısına, hareketine ve çekim ölçeğine göre adlandırılırlar. Aynı sahne birbirinden farklı planlarla çekilir ve kurgucu en ideal görüntüleri bir araya getirir.
SAHNE
Sahne ise filmlerde mekan ve zaman bütünlüğü olan bölümlerdir. Burada dikkat edilmesi gereken konu şudur… Sahnelerde zaman ve mekan hiçbir zaman değişmez. Filmlerin sahnelere ayrılmasının sebebi de kurgu sırasında zorluk yaşanmaması içindir. Sahne değiştiğinde ise zaman ve mekan da değişmiş anlamına gelir.
SEKANS
Sekans, filmin kendi içerisinde anlam bütünlüğü olan bölümlerine verilen isimdir. Örnek vermek gerekirse bir filmin giriş sekansı, final sekansı gibi isimleri vardır ve sekansın kendi içinde bir dramatik yapısı bulunmaktadır. Tek bir planın 6 kez yinelendiğinde 90 dakikalık bir film için 540 dakikalık film harcanır. Kurgu da tam bu noktada devreye girer ve film parçalarından anlamlı bir bütün oluşturur. Oyuncu hataları, devamlılık hataları ve teknik sorunlar da bu aşamada ortaya çıkar.
Kurgu fiyatları ve daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.